LIKIER CZEKOLADOWY:
Składniki:
6 żółtek,
0.25 l spirytusu,
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (osobiście polecam gorzką, bo inaczej wychodzi wściekle słodkie)
1 szkl. cukru,
1.5 szkl. mleka (skondesowane niesłodzone)
0.25 laska waniliowa ( albo cukier waniliowy sztuk raz )
Sposób przyrządzenia:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę (taką prawie białą). Czekoladę roztopić w garnuszku i zalać mlekiem, po czym dokładnie wymieszać ( nie dopuszczac do wrzenia!). Do utartych żółtek, ciągle mieszając, wlewać czekoladę z mlekiem (ostudzoną!), a następnie bardzo cienkim strumieniem spirytus. W trakcie wlewania spirytusu nadal należy całość dość szybko mieszać. Gdy likier będzie posiadał prawidłową konsystencję należy przelać go do czystych butelek, włożyć kawałek wanilii i szczelnie zakorkować, po czym ustawić w chłodnym miejscu na kilka dni.
Jeśli używamy cukru waniliowego, ucieramy go razem z żółtkami i cukrem zwykłym
Można też dodać do imprezy kieliszeczek brandy, jak ktoś ma...
Powinno toto odstać w (s)pokoju jakies siedem dni...