Bakłażan już był, sama podawałam na musakę wg Paskala, ale nie mogę odszukać. Znalazłam omdlałego Imama
http://krystynajanda.net/forum/viewtopic.php?t=66621
Jeżeli musaka się nie znajdzie, podam jeszcze raz.
Nie pamiętam czy był bakłażan faszerowany, może się przyda.
BAKŁAŻANY FASZEROWANE
2 bakłażany myjemy, przekrawamy na połówki wzdłuż. Wydrążamy miąższ ze środka, ale tak żeby z pół centymetra tego miąższu w bakłażanie zostało.
Wydrążone połówki podsmażamy na oliwie ok 5 min. z każdej strony (trzeba pilnować, żeby się nie spaliły). Po obsmażeniu odkładamy na tackę wyłożoną papierem śniadaniowym, żeby tłuszcz odciekł.
Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego (ja robiłam z wieprzowego) podsmażamy z drobno posiekaną cebulą i posiekanym w kostki miąższem wyciętym (a raczej wydrążony łyżką z bakłażanów). Po 15 minutach dodajemy kieliszek wina (jak się ma i lubi), wyciśnięty czosnek (jak ktoś lubi), posiekaną natkę pietruszki (wg uznania), pieprz i sól do smaku i dusimy ok. 20 min. na małym ogniu pod przykryciem.
Połówki bakłażanów układamy w naczyniu żaroodpornym, wypełniamy je farszem, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem. Do naczynia wlewamy szklankę soku pomidorowego wymieszanego z posiekaną natką pietruszki. Zapiekamy pod przykryciem ok. 30 min.
Powodzenia.