przez JagodaP Śr, 25.02.2009 20:57
gut,
przeanalizowałam jeszcze raz przepis na murzynka, dodaj następnym razem więcej dżemu /4 łyżki /,
no i te namoczone rodzynki. Dawno nie robiłam tego ciasta. Zresztą można też trochę więcej oleju dolać.
Ja z dodatkami to trochę eksperymentuję.
Jeśli chodzi o dania jednogarnkowe to mogę polecić:
Mieszanka staropolska z suszonymi warzywami
Kupuję gotową mieszankę staropolską, która składa się z :
Fasola Biała, Fasola Oczko, Fasola Siarka, Pszenica obłuszczona, Cieciorka.
Można też łączyć dowolne strączkowe z kaszą jęczmienną zamiast pszenicy.
/zamiennie to robię /
Polecana jest ona na zupę ale ja gotuję to jako danie główne. Można dorzucić warzywną
kostkę rosołową. Dodaję też w trakcie gotowania warzywa suszone i obsmażoną cebulę.
Doprawiam solą, pieprzem i na koniec dodaję oliwę.
Na talerz dodaję zieleninę.
To jest danie z roślin strączkowych i jest bogate w składniki odżywcze.
Rośliny strączkowe mają łatwo przyswajalne białka, witaminy i składniki mineralne.
Fasola w czasie gotowania i moczenia zwiększa swoją objętość trzykrotnie.
Warto też dodawać do nich przyprawy ziołowe : czosnek, imbir, majeranek, kminek itd
Kuskus z kiszoną kapustą - proste i szybkie danie
Przygotować kuskus / kaszka z pszenicy / wg przepisu.
Na dużej patelni usmażyć na oleju: cebulę, por, pieczarki, kiszoną kapustę.
Dodać kuskus, doprawić przyprawami, podlać przegotowaną wodą, wymieszać / dodać olej
jeśli zbyt suche/ Chwilę poddusić. Na talerzu posypać zieleniną.