Oto doskonały przepis dla wszystkich, którzy się martwią tym, że w ich ciastach zawsze jest zakalec. W tym po prostu ma być i już, a samo ciasto jest pyszne, a pachnie tak jak żadne inne.
Brownie
2 tabliczki (200 g) gorzkiej (koniecznie!) czekolady
1 kostka (200 g) masła
- 100 g mąki
- 200-250 g cukru pudru
- 6 jaj
-ew. 5 dag posiekanych orzechów
Czekoladę połamać na kawałki, masło pokroić na kawalki, włożyć do miski. Wstawić do mikrofali na minutę, wyjąć, zamieszać. Jesli trzeba wstawić jeszcze na 20-30 sekund (masa powinna byc jednolita, bez kawalków czekolady czy masła). Przestudzić.
Jajka wbic do miski (całe), zmiksować aż sie spienią. Dodać cukier i mąkę, zmiksować.
Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę, dodać orzechy, wymieszać. Spód blachy (35X60 cm) wyłożyć pergaminem (albo posmarowac maslem) , ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 20 minut. I zjadać póki ciepłe! Pycha!