Sama przeszłam przez to samo jakieś dwa lata temu więc wiem co czujesz. Różnica między zdjęciami zrobionymi telefonem a profesjonalnymi jest naprawdę ogromna, szczególnie w przypadku biżuterii gdzie liczy się każdy detal i odbicie światła. Profesjonalny fotograf ma nie tylko sprzęt ale przede wszystkim oko do kompozycji i wie jak ustawić światło żeby podkreślić walory produktu. Telefonem możesz zrobić przyzwoite zdjęcie w dobrych warunkach, ale spójność całego katalogu i jakość detali to zupełnie inna liga. Co do kosztów - sesja zdjęciowa dla kilkunastu produktów to wydatek rzędu kilkuset złotych, ale zwraca się naprawdę szybko bo dobre zdjęcia po prostu lepiej sprzedają. Klienci w internecie nie mogą dotknąć produktu więc zdjęcie musi zrobić za Ciebie całą robotę. Kupowanie własnego sprzętu ma sens tylko jak planujesz robić zdjęcia regularnie i masz czas się tego nauczyć, bo sam sprzęt to jedno a umiejętności to drugie. Ja w końcu zdecydowałam się na fotografa i nie żałuję ani trochę, konwersja w sklepie wzrosła zauważalnie. Jak szukasz więcej informacji na ten temat to warto jest zajrzeć tutaj
https://andrzejstajer.pl/zdjecia-produktowe/ bo jest tam sporo praktycznych wskazówek.